Slow-Whale
Slow-whales are a species of cetacean native to the Frozen Volcanoes of Ocearia, around the South Pole. They are famed for numerous shipwrecks that have occurred in this region, with tourist boats crashing into these whales floating on the water's surface. They are one of the largest megafauna in the region, rivalling apex predators. Nothing can take down an adult slow-whale.
Small populations around the Frozen Volcanoes don't necessarily worship slow-whales, but do hold them in high regard. They are seen as a "pure species", simply one that is harmless.
Anatomy
It's almost impossible to distinguish between a sleeping slow-whale and an iceberg at night. That's why you sail as slow as possible.
Slow-whale are long and round, with a blubbery, barrel shaped body. They are a deep blue in colour, with greyish white markings around the back and fins. Females have a hint of yellow around the eyes and tail flukes. During breeding seasons these yellow markings glow.
Over millions of years, the fins and flippers of slow-whales have shrunk considerably. Flippers measure at just a metre - these animals rely almost entirely on their tail to swim. Even then, swimming is clumsy and slow-whales struggle to steer.
Reproduction & Growth
Collect a Sticker!
On your tourist ship, a young man is handing out small decorative stickers to all passengers. Better add it to Your Stickerbook!Click to collect sticker: Ocearia
Slow-whales are not attentive parents, nor are they enthusiastic breeders. Mating takes several hours, as neither move particularly fast. Slow-whales give birth tail first, to prevent the calf from drowning. These whales only give birth to one calf at a time, and will wait until it leaves the protection of parents before having another. Typically, slow-whales will have three to five calves in a lifetime.
Calves have an innate instinct to swim to the surface, upon being born. They spend the first five weeks of their lives bobbing along the surface, feasting on surface growing algaes. Parents hang about in deeper waters, attempting to protect the calf. Unfortunately, they are too slow to stop predators, and have not figured out that keeping closer to their offspring gives it better chances of survival.
Diet
Slow-whales are well adjusted to eating spikekelp. Their gums are thick enough that the kelp can't puncture it, and crushing plate-like teeth help break down this hardy food source.
Slow-whales are herbivores, grazing on surface plants, kelps, and algaes, as well as venturing into deeper waters for food. Spikekelp makes up the bulk of their diet - the digestive tract is well designed to tolerate the spines of this kelp.
Siren kelp is also consumed. This bright pink kelp grows in abundance on underwater mountainsides, particularly around geothermal vents. Herds of slow-whales often gather around siren kelp forests, completely destroying smaller forests.
Related Articles
| Atlas | Ash Field · Atigeo Sea · Chrihaia Lake · Endless Tower
| ||
|---|---|---|---|
| Biota | Atigean Clam · Clam-Eyed Fish · Fire Frog · Fire Noodle · Firepede · Firewood Beetle · Frogfish · Helsaurus · Mayhem Fish · Sawshark · Thermal Carp · Thorn-backed Thrasher | ||
| Cultures | Hell's Holiday | ||
| Misc | Hell · Hell Notes |







I love whales so much. Are the slow whales amphibious? Or are they grazing the sea bottom/surface?
Solaris -— a sapphic space opera
Creator of World of Worlds | Camp Chill | Comment Carolers
They aren't too amphibious, as they aren't suited for land, babies just float on the surface xD They start out as surface grazers, and as adults they eat closer to the sea floor!